Skip to main content
Duurzaam | Studio Jeroen, Meubelen Op Maat

Duurzaamheid is de afgelopen jaren een belangrijk thema geworden in verschillende industrieën, en de meubelsector vormt daarop geen uitzondering. Als meubelmaker en -ontwerper hebben we de verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een duurzamere wereld door middel van creatieve processen toe te passen en verantwoorde materiaal keuzes te maken. In dit artikel gaan we de verschillende manieren laten zien waarop wij als professionals duurzame materialen en werkwijzen gebruiken, zodat jij meer te weten komt over de positieve impact van duurzaam meubelontwerp.

Materialen van verantwoorde herkomst

Een belangrijke stap naar duurzaam meubelontwerp is het gebruik van materialen van verantwoorde herkomst. Dit omvat bijvoorbeeld het kiezen van hout dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen, waarbij voor elke gekapte boom een nieuwe wordt geplant. Je kunt ook alternatieven overwegen, zoals bamboe, dat snel groeit en een hernieuwbare bron is.

Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken of het materiaal van ver komt of dichtbij. Er is bijvoorbeeld veel massief hout wat uit Nederland komt en daarmee is het transport minimaal. Dit hout noemen we inlands hout en er is volop keuze in verschillende soorten.

Giftige stoffen vermijden

Traditionele meubelafwerkingen en lijmen bevatten vaak giftige stoffen zoals vluchtige organische stoffen (VOS). Deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor zowel de gezondheid van ons meubelmakers als voor het milieu. Door te kiezen voor milieuvriendelijke afwerkingen en lijmen, zoals water gedragen verven en oplosmiddelvrije lijmen, minimaliseer je de negatieve impact op de luchtkwaliteit en het ecosysteem. Woca levert verschillende olieën om meubels mee af te werken en is een voorbeeld milieuvriendelijke afwerking.

Duurzaam | Studio Jeroen, Meubelen Op Maat

Lange levensduur en tijdloos ontwerp

Duurzaam meubelontwerp gaat niet alleen over de gebruikte materialen en productiemethoden, maar ook over het ontwerpen van meubelstukken die een lange levensduur hebben. Kies voor tijdloze ontwerpen die niet onderhevig zijn aan snel veranderende trends, zodat je meubels niet na een paar jaar wil vervangen. Een duurzaam ontwerp is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee van jou als klant. Nieuwsgierig wat het geheim is van een tijdloos ontwerp, lees dan onze blog over maatwerk meubelen.

Duurzaam | Studio Jeroen, Meubelen Op Maat
Dressoir Wit
Keukenontwerp
Stapelbed Multiplex
Duurzaam | Studio Jeroen, Meubelen Op Maat

Minimaliseren van afval en optimaliseren van materiaalgebruik

Een ander belangrijk onderdeel van duurzaam meubelontwerp is het minimaliseren van afval en het optimaliseren van materiaalgebruik tijdens het productieproces. Dit kan worden bereikt door zorgvuldige planning en het gebruik van efficiënte zaagtechnieken om verspilling van materialen te voorkomen.

Door te werken aan een gesloten kringloopsysteem waarin er geen afval meer bestaat, kunnen we de ecologische voetafdruk van de meubelproductie aanzienlijk verminderen. We gaan dan creatief om met restmaterialen om ze opnieuw te gebruiken in andere meubelstukken of accessoires.

Daarnaast spelen technologieën zoals CNC en digitale ontwerptools een rol in duurzaam meubelontwerp. Deze technologieën maken het mogelijk om nauwkeuriger een meubel voor te bereiden waarmee de efficiëntie van het productieproces wordt verhoogt, hierdoor is er minder verspilling van waardevolle materialen.

Inbouwkast Op Moeilijke Plek

Als meubelmaker en meubelontwerper spelen we een rol in de transitie naar een duurzamere wereld. Door te kiezen voor materialen van verantwoorde herkomst, upcycling en recycling toe te passen, efficiënte productiemethoden te gebruiken, giftige stoffen te vermijden en te streven naar lange levensduur en tijdloze ontwerpen, hebben we een positieve impact op het milieu en kunnen we onze klanten een duurzaam meubelontwerp bieden. Bij Studio Jeroen streven naar een toekomst waarin stijl en milieubewustzijn hand in hand gaan, zodat we een duurzamere en mooiere wereld kunnen creëren.

Duurzaam | Studio Jeroen, Meubelen Op Maat
Duurzaam | Studio Jeroen, Meubelen Op Maat

Samenwerken, een kop koffie of leuk project?

Wij werken niet voor jou, maar samen met jou, omdat wij geloven dat persoonlijke aandacht en betrokkenheid leiden tot het beste resultaat.

Wil je vrijblijvend van gedachten wisselen? Wij denken graag met je mee en komen graag bij je langs. Laat je gegevens achter of bel 070 223 02 13.  Laatste artikelen van Studio Jeroen

  Duurzaam | Studio Jeroen, Meubelen Op Maat

  Jouw Maatwerk Meubel: Van Idee tot Realisatie

  | Geen onderdeel van een categorie | No Comments
  Bij Studio Jeroen geloven we dat elk maatwerk meubel een uniek verhaal vertelt. Of je nu droomt van een op maat gemaakte eettafel, een functionele…
  Duurzaam | Studio Jeroen, Meubelen Op Maat

  Duurzaam meubelontwerp: het huwelijk van stijl en milieubewustzijn

  | Geen onderdeel van een categorie | No Comments
  Duurzaamheid is de afgelopen jaren een belangrijk thema geworden in verschillende industrieën, en de meubelsector vormt daarop geen uitzondering.
  Duurzaam | Studio Jeroen, Meubelen Op Maat

  Het geheim van maatwerk meubels in je interieur

  | Geen onderdeel van een categorie | No Comments
  Een fijne woning is een plek waarin je je goed voelt, waarin je kan ontspannen en tot rust kan komen. Wij hebben alle geheimen van…
  Abonneer op onze nieuwsbrief

  Blijf op de hoogte van de laatste updates.
  Elke maand rechtstreeks in je inbox.